Nanotechnologia oferuje nam całe mnóstwo niesamowitych wręcz możliwości wśród których znajdziemy i takie, które wręcz wykraczają poza granicę ludzkiego zrozumienia, to jednak znajduje ona wiele zastosowań w nieco bardziej prozaicznych dziedzinach naszego życia.
Jaką rolę nanotechnologia odgrywa w przemyśle spożywczym?
Obecnie trwają np. badania nad jej wykorzystaniem w szeroko rozumianym przemyśle spożywczym. Żywność produkowana przy użyciu nanotechnologii może przybierać dowolny kształt, kolor lub nawet smak jaki tylko możemy sobie zażyczyć. Oczywiście, koszty czegoś takiego wciąż są za wysokie, aby produkcja tego typu mogła ruszyć na masową skalę, ale równocześnie cały czas trwają badania nad rozwojem tej technologii w takim właśnie kierunku. Co bardzo ważne, produkowana w taki sposób żywność ma być całkowicie bezpieczna dla ludzkiego zdrowia, choć równocześnie w wielu krajach świata eksperci wciąż mają co do tego liczne wątpliwości.
Jaka będzie przyszłość?
Trudno jest w tej chwili powiedzieć, czy nanotechnologia będzie miała aż tak poważny wpływ na przemysł spożywczy na świecie. Wykorzystanie jej z pewnością mogłoby znacznie poprawić jakość oraz smak wszystkich produktów spożywczych, ale czy do tego dojdzie – obecnie zwyczajnie nie wiemy.