Zalety i wady nanożywności

W obszarach zainteresowań nanotechnologii znalazła się żywność. Na czym polega zastosowanie nowoczesnych technik w udoskonaleniu żywności?

Zalety nanożywności

Nanotechnologia znalazła zastosowanie:

  • w produkcji żywności, w bezpieczeństwie przebiegu procesów
  • do poprawienia smaku żywności i jej konsystencji
  • do obniżenia ryzyka zakażeń
  • do ulepszenia wartości odżywczych żywności
  • do obniżenia zawartości procentowej tłuszczu
  • w kapsułkowaniu substancji odżywczych np. witaminy
  • w produkcji opakowań żywności, które mogą zapewnić trwałość i świeżość produktów

Wady nanożywności

Wyróżnić tutaj można:

  • brak stałych przepisów legislacyjnych dotyczących produkcji nanożywności
  • małą świadomość społeczną na temat nanożywności
  • nie są poznane wszystkie możliwe skutki uboczne tego rodzaju żywności

Nanotechnologia ma ogromne perspektywy rozwoju, może przyczynić się do udoskonalenia i ulepszenia spożywanej żywności. Wymaga jeszcze wielu badań i pracy, aby poznać wszelkie możliwe aspekty wpływu nanożywności na organizm ludzki.