W obszarach zainteresowań nanotechnologii znalazła się żywność. Na czym polega zastosowanie nowoczesnych technik w udoskonaleniu żywności?
Zalety nanożywności
Nanotechnologia znalazła zastosowanie:
- w produkcji żywności, w bezpieczeństwie przebiegu procesów
- do poprawienia smaku żywności i jej konsystencji
- do obniżenia ryzyka zakażeń
- do ulepszenia wartości odżywczych żywności
- do obniżenia zawartości procentowej tłuszczu
- w kapsułkowaniu substancji odżywczych np. witaminy
- w produkcji opakowań żywności, które mogą zapewnić trwałość i świeżość produktów
Wady nanożywności
Wyróżnić tutaj można:
- brak stałych przepisów legislacyjnych dotyczących produkcji nanożywności
- małą świadomość społeczną na temat nanożywności
- nie są poznane wszystkie możliwe skutki uboczne tego rodzaju żywności
Nanotechnologia ma ogromne perspektywy rozwoju, może przyczynić się do udoskonalenia i ulepszenia spożywanej żywności. Wymaga jeszcze wielu badań i pracy, aby poznać wszelkie możliwe aspekty wpływu nanożywności na organizm ludzki.
Gdzie jeszcze można uzyskać informacje?
Jeżeli zainteresowała cię nanotechnologia to powinieneś możliwie najszybciej zacząć rozwijać się w tym temacie. Świetnym rozwiązaniem będzie poszukiwanie innych źródeł informacji.